Продаж нерухомістi в Болгарії на первинному і вторинному ринках
Пошук нерухомості

Кухня в Болгарії. Які страви варто спробувати?

Кухня в Болгарії. Які страви варто спробувати?

Через схожість географічного положення і природних особливостей, кухня Болгарії нагадує грецьку і турецьку, але при цьому вона абсолютно унікальна і має власні традиціями і навіть філософією.

Болгарські страви відрізняються простотою і невигадливістю, що не заважає їм бути дивно смачними. Історія показує, що чим бідніший природні запаси, тим складнішими виявляються приготовані страви. Безліч приправ, соусів і спецій, використовуваних в приготуванні, покликане зробити їжу смачнішою. А якщо спочатку земля відрізняється достатком, то необхідність придумувати складні страви не виникає.

Болгарія - це одна з тих країн, жителі якої практично ніколи не знали голодних часів. Благодатний клімат і багата природа країни дозволяє місцевим жителям подавати до столу найсвіжіше м'ясо, яке не потрібно вимочувати в маринаді, а також самі стиглі овочі і парне молоко. Таким чином, простота приготування багатьох страв пов'язана з природним достатком.
Головною їжею болгар можна вважати овочі, які їдять в сирому, запеченому і навіть обжаренном вигляді. Особливо смачні місцеві фаршировані овочі.

Окремо варто сказати про бринзі, яку болгари дуже люблять. Її додають в омлети, овочеві та м'ясні страви, використовують в якості закуски до вина. Національним блюдом болгар прийнято вважати бринзу з білим хлібом і зеленим перцем.

До речі, болгари їдять багато хліба, проте, як не дивно, макаронні вироби і пельмені з'явилися в країні тільки в XX столітті.
Ще одна особливість болгарської кухні пов'язана зі способом обробки продуктів. Як і в Росії, в Болгарії прийнято запікати м'ясо в печі. До сих пір у багатьох сільських дворах стоять особливі великі печі, в яких можна запекти ягняти або молоду козу цілком.

У Болгарії дуже часто готують їжу на спеціальних жаровнях - Скар, що нагадують решітки для барбекю. Тут на вугіллі підсмажують не тільки м'ясо, а й овочі, а також хліб.

Головним принципом кухні Болгарії можна вважати помірність у всьому. Тут ніколи не будуть готувати надмірно гострі або солоні страви. Їжа подається на стіл не дуже гарячою, але і не холодною. Крім того, тут не в пошані жирна їжа. Болгари взагалі практично не їдять сало, хіба що натирають їм прути тієї самої Скаре.

Помірність і відсутність надмірностей - це принцип, що поширюється на кожний прийом їжі і навіть на святкові страви.
Традиційний болгарський сніданок зазвичай буває холодним. Він включає помідори, маслини, варені яйця, копчену ковбасу і, звичайно ж, сир і різні кисломолочні напої. Туристам можуть запропонувати і гаряче блюдо, як правило, яєчню. Яєчня з беконом в багатьох готелях називається американським сніданком.

Обід починається з овочевого салату. Овочі в Болгарії дуже смачно готують і їдять постійно. Класикою жанру можна вважати знаменитий Шопський салат, який представляє собою крупно нарізані помідори, огірки, чушку (по-нашому, болгарський перець), посипані зверху тертою бринзою. Також популярний салат на основі процеженного густого кислого молока, в яке додають зелень, часник і оливкове масло.

На перше зазвичай подають чорбу, гутою гарячий суп. Влітку його замінює таратор, холодний суп на основі кислого молока з додаванням волоських горіхів, цибулі (або часнику) і різних трав. Дуже смачний суп, приготований на основі рубця - «Шкембі чорба», також популярний «топчеться супу» - суп-пюре з фрикадельками.

З других страв найзнаменитішим можна вважати гювеч, що представляє собою м'ясо, запечене з картоплею і овочами. Схоже блюдо, зване каварма, запікають в духовці з додаванням яйця. Улюблена багатьма туристами мусака - це картопляна запіканка з рубаним м'ясом або бринзою. Часто подають кебаб - шматочки м'яса, тушковані з перцем і приправами. Крім того, дуже популярні страви, приготовані на Скарі. Це може бути риба, м'ясні вироби або овочі.

Десерт може являти собою густий йогурт (кисело мляко), за смаком нагадує збиті вершки, з варенням ( «солодко»). Дуже популярне солодка страва - «палачинка» або млинчики, в які в якості начинки додають варення або шоколад.
В обід в Болгарії не прийнято їсти багато солодкого. Тут існують спеціальні кафе, де готують безліч вишуканих страв спеціально для ласунів. Традиційні болгарські солодощі - це лукум, халва і похлава.

Як і в будь-якій країні, в Болгарії є особливі страви, які готують тільки у свята. Наприклад, в переддень Різдва прийнято готувати долму - голубці у виноградному листі з м'ясного фаршу і рису, а також фаршировані перці і капаму - тушковану квашену капусту з декількома видами м'яса і ковбас (блюдо нагадує збірну солянку). На день святого Миколая за звичаєм подають рибу, на Масляну готують халву, а на День святого Георгія запікають ягняти.

З напоїв в Болгарії віддають перевагу каві і трав'яні чаї, які неодмінно пропонують кожному туристу в будь-якому кафе чи ресторані. Також дуже популярні кисломолочні напої, йогурт і айран, 

не тільки додають в супи і салати, а й п'ють окремо.

У Болгарії виробляють дивно смачні червоні і білі вина, а традиційними міцними напоями є мастика на основі анісової витяжки та ракія, яку роблять з винограду, кизилу, груші та інших фруктів. В останні роки в Болгарії став популярний винний туризм. У програму турів включають екскурсії на винні бази, де відвідувачі мають можливість продегустувати різні сорти міцних напоїв.

Ціни на їжу в Болгарії дивно низькі. Так, обід на двох коштуватиме близько 4 євро, а на повноцінне триразове харчування з вином в день Ви витратите не більше 15 євро.

У багатьох готелях є можливість харчуватися по системі «Все включено», але тим, хто хоче оцінити все різноманіття болгарської кухні, краще замовляти тільки сніданок, а обідати і вечеряти в різноманітних ресторанчиках, де подають найсвіжішу рибу і дуже смачні традиційні страви. Щоб по-справжньому зрозуміти цю дивовижну країну, потрібно обов'язково спробувати місцеву їжу, дивно свіжу, ароматну і смачну.

Авторство: bulgariastreet.com.ua