Продаж нерухомістi в Болгарії на первинному і вторинному ринках
Пошук нерухомості

Вина Болгарії і їх особливості

Вина Болгарії і їх особливості

Болгарія - маленька затишна країна. Тут ви знайдете те, що душа забажає: гори, море, рівнини, золоті пляжі, виноградники. Останні забезпечують багато вина. Болгарське вино особливе, самобутнє, смачне, з унікальною історією. Повірте, болгарам є чим вас здивувати, порадувати і захопити.

Історія болгарського виноробства

  Подумайте: в 7 столітті до н. е. не було болгар і країни Болгарії. На благодатних землях фракійці почали обробляти виноградну лозу і виготовляти вино. Саме про місцеве вини в своїх творах згадували Геродот, Гомер і ін. Значить, воно було високої якості, раз великі і знамениті автори удостоїли його своєю увагою.

У Болгарії виноробство розвивалося завдяки близькості Візантійської Імперії і прийняття християнства. Ченці виробляли вино, зберігали його своїх підвалах, продавали місцевому населенню.

  Після тривалого процвітання Болгарію захопили турки. Це був найважчий період як для країни загалом, так і для виноробства, зокрема. До кінця 18 століття болгарське вино почало завойовувати світову популярність. В основному це були маленькі приватні виноробні, які не могли забезпечити виникла потреба у вині. Потім країна почала виходити на світовий ринок.

  Після Першої та Другої світових воєн встановився соціалістичний лад. Почалося промислове виробництво вина, воно поставлялося в усі країни Варшавського договору. Золотий час для болгарських виноробів. Після розвалу Радянського Союзу довелося переорієнтуватися на європейського споживача. Потрібно сказати, у болгар дуже добре вийшло.

Якість і географія болгарського вина

  Країна відмінно конкурує з найпотужнішими європейськими виробниками вин - Францією, Італією, Іспанією і т. Д. Вино не поступається в якості, коштує менше. За рахунок дешевої робочої сили і різних сортів винограду болгарське вино стає унікальним, самобутнім. Воно завоювало багато шанувальників в Європі і нашій країні.

Регіони винного виробництва

  У Болгарії співіснує 5 виноробних регіонів. 13 липня 1960 року вийшов указ Ради Міністрів Соціалістичної Болгарії. Це найперший закон про вино в країнах комуністичного табору. Ухвалення указу доводить високе значення вина для болгар. Вони пишаються історією виноробства.

• Дунайська рівнина - знаходиться на півночі країни, рельєф тут різноманітний, невисокі пагорби переходять в рівнинну місцевість, і навпаки. Спекотне літо, довгі сонячні дні (близько 270), клімат, схожий на південь Франції або північ Італії і Іспанії. Тут виробляють безліч видів вина: червоні, білі, ігристі вина.
• Фракийськая низовина - розкинулася по півдню країни. Від холодного вітру її прикривають гори Родопи. Море дарує м'який клімат, сприяє чудовим умовам для дозрівання винограду. Прикраса регіону - якісні, міцні, червоні вина.
• Чорноморський регіон - розташовується уздовж берега Чорного моря. Довга сонячна осінь продовжує терміни збору врожаю і дозволяє насичувати ягоди цукром. В регіоні виробляють найбільшу кількість білого вина.
• Долина троянд - цей регіон займає центральну частину країни. Південні Балкани прикривають від вітру з півночі. Тут добре ростуть сорти винограду для виготовлення білих вин.
· Долина річки Струма - невелика область на кордоні з Грецією і Македонією. Прибережний клімат області допомагає вирощувати виноград і робити червоні вина з самобутнім смаком.

Основні сорти болгарський вин

  У Болгарії кількість аборигенних сортів винограду - більше 50. У кожному сільському будинку обов'язково знайдеться вино свого виробництва. І будь-хто буде стверджувати, що у нього кращий напій в країні. Ми з вами зупинимося на найбільш популярних і гідних уваги:
· Мавруд - найстаріший сорт, гордість болгар, з нього робили вино ще до нашої ери. Один з кращих для виробництва рубінових вин. Відрізняється фруктовим ароматом, пряністю і високою в'язкістю. Після витримки в бочках вино проявляє свої смакові якості. Відзначають нотки вишні, дерева і шкіри.
· Гамза - високоврожайний місцевий сорт довгого дозрівання. Знаменитість північних районів Болгарії. Вино відрізняється приємним рубіновим кольором і ягідним пряним букетом з вираженим запахом малини.
· Памід - представник місцевого винограду. Виростає на півдні країни. З сорту отримують червоне вино зі строгим ароматом фруктового саду і пікантною гірчинкою в післясмаку.
· Широка мелнишко Лоза - що не зустрічається в інших регіонах. Виростає і культивується біля міста Мельник. Один з вузьких потужних сортів, блискуче розкриває кращі якості після витримки. Вино вишневого відтінку із солодким присмаком, ароматом фруктів з нотками дуба і тютюну.
· Дімят - місцевий білий сорт. Знаменитий ягідним ароматом, приємним післясмаком мигдалю та меду. Використовується для виготовлення вин і коньячних спиртів.
Також в Болгарії вирощують класичні сорти винограду - Мерло, Каберне Совіньон, Совіньон Блан, Шардоне і інші.

Класифікація болгарських вин

У 2012 році класифікацію болгарських вин привели до загальноєвропейських стандартів. Тр

і основні класи:
• Столові вина - натуральні молоді вина без вказівки регіону з рекомендованим сортом винограду.
• Регіональні або місцеві напої, тут вказують регіон і місце зростання винограду, т. Е. (Захищеної географічної назви) в них має використовуватися від 85% місцевого винограду.
• Якісні вина готуються з продукту певної якості, вирощеного в конкретних регіонах. Вина з захищеним найменуванням за походженням, з використанням 100% винограду із зазначеного району.

Особливості виготовлення болгарського вина

  Особливості виробництва відрізняються тим, що нарівні з новими технологіями і обладнанням, закупленими в Японії і США, на багатьох заводах досі тиснуть виноград за старою технологією - ногами. Сучасні методи вводяться там, де обладнання не зможе вплинути на якість продукції.
  Молоді болгарські вина мають неповторний смак. Болгари вважають за краще продукцію місцевих сортів. Якщо хочеться проникнути в саму душу Болгарії, дегустуйте саме автохтонні сорти.
  У країні виробляють в основному сухі вина, близько 98%. Але завдяки пізньому збору врожаю ягоди встигають насититися цукром. Тому болгарські сухі вина люблять люди, які вважають за краще напівсухі або напівсолодкі сорти.
  У деяких регіонах у вино додають мед або рожеві пелюстки. Це надає специфічний смак напою. У нього теж є свої шанувальники. Пробувати вино, звичайно, потрібно, щоб з'ясувати, підходить вам смак чи ні. Думки різні, але болгарам подобається.
  Гордість болгар - «сніжне» вино. Називається воно так тому, що збір винограду відбувається в кінці грудня, після першого снігу. Завдяки цьому ягоди встигають набрати максимальну кількість цукру. Вино виходить солодке і терпке. Побувати в країні і не пригубити це чудо вважається поганим тоном.
Особливості смаку і аромату вина

  Говорити про смак болгарського вина можна нескінченно і з любов'ю. Завдяки оксамитовому морському клімату і різноманітному складу грунту в винних областях Болгарії навіть однакові сорти винограду з різних місць дають напою додаткові незнайомі нотки. У кожному виноробному господарстві, а їх 250 по всій країні, можна відкривати для себе нові смакові відчуття.
Аромати напоїв нічим не поступаються їхнім смакам - гармонійні, пахучі і запам'ятовуються. Червоні сорти володіють глибоким ягідним і фруктовим тонами. У ароматичному феєрверку - і шкіра, і чорне дерево, і трохи ванілі. Вино з білих сортів заправлено запахами лугів, польових квітів, цитрусів і т. Д. Описати всю веселку смаків і ароматів неможливо. Потрібно обов'язково випити, насолодитися і оцінити переваги вина, про який говорить весь світ.

Які вина варто вибрати в Болгарії

  Серед великої різноманітності важко зробити вибір. Якщо ви хочете відчути всю красу болгарського смаку, краще пробувати молоді вина з місцевих сортів винограду. Вони покажуть вам весь спектр смакових та ароматичних особливостей болгарського напою. Не можна пройти повз класичних сортів. У Болгарії вони розкривають всі свої кращі якості і гідності. Місцеве сонце дарує насичений колір і смак. Заходьте в дегустаційні зали, яких безліч в цих місцях, і пробуйте, вибирайте, отримуйте задоволення. Не переживайте - знайти своє вино в Болгарії виходить у всіх. За цим сюди і їдуть мільйони туристів, цінителів благородного напою.
  Якщо ви збираєтеся відвідати Болгарію, пройтися по вуличках Софії, Пловдива чи інших міст і сіл, прихопіть з собою пляшечку болгарського вина і насолоджуйтеся морем, сонцем і привітністю місцевого населення.

Автор: bulgariastreet.com.ua